Şube Seçiniz

Sizi Arayalım
Kurumsal
Kültürde Eğitim
Kurucumuz
Kurs Şubelerimiz
İş Başvurusu
Eğitim Ücretleri
Rehberlik
İletişim
Dilek / İstek / Öneri

Ders Çalışma Teknikleri

Ders Çalışma Teknikleri

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ             

Günümüzde öğrencilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi verimli ders çalışma yöntemlerini bilmemelerinden kaynaklanıyor. Zeki olan kişinin daha başarılı olacağı kanısı üzerine birçok öğrenci, zeki olmadığını söyleyerek başarısızlığının nedenini sadece zekaya bağlıyor. Oysa doğru teknik ve doğru çalışma ile öğrencilerin zeka ve yetenekleri dışında alışkanlıkları, tutumları ve çevresel faktörler de onların başarılı veya başarısız olmalarında etkilidir. Önemli olan çok çalışmak ya da çok fazla sayıda soru çözmek değil verimli ve planlı ders çalışmaktır. Plan dahilinde yapılan her çalışma öğrencinin stres düzeyini de azaltacaktır. Zaman her insan için değerlidir. Ondan dolayıdır ki zamanı iyi değerlendirmek için günlük, haftalık, aylık hatta yıllık plan ona göre hazırlanması gerekir.

  Kişilerin gün içerisinde, daha aktif oldukları saatlerde doğru beslenme ve doğru çalışma yöntemi ile en üst düzeyde verime ulaşmaları gözlenir. Çünkü zihnin uyanık ve canlı oluşu algı düzeyini de artıracaktır. Ara vermeden kesintisiz ders çalışmak da sık sık uzun aralar vererek ders çalışmak da verimi düşürür. İnsanların dikkati en fazla 40-50 dakikalık çalışmalardan sonra dağılır. 40-50 dakikalık aralardan sonra 10 dakikalık dinlenmeler zihnin tekrardan uyanmasını sağlar.

  Öğrencilerin başarılarını etkileyen faktörlerden bir diğeri de çevresel faktörlerdir. Çalışma ortamının yeterli ışık alması, sade, ferah, iyi havalandırılmış olması öğrencinin dikkatini toplaması ve çalışma isteğinin artması için önemlidir. Yoğun gürültülü ortam ya da aşırı sessiz ortamda kişi dikkatini başka noktalara sürükleyebilir. Çalışma ortamında asılan başarı hedefleri, derslerle ilgili alınan önemli notlar azimle ve şevkle çalışmayı sağlar.

Kalıcı öğrenme konusunda yapılan araştırmalarda öğrencilerin okuduğunun %20’sini hatırlar. Önce okuyup sonra dinlenirse %40’ını hatırlar. Okuyup dinledikten sonra not alınırsa başarı oranı %60’a çıkmaktadır. Bundan dolayıdır ki öğrencilerin anladıkları konularla ilgili kısa kısa anlaşılır not almaları bilgilerin kalıcılığını arttırır.  Alınan notlar genellikle özet şeklinde açıklayıcı olmalıdır. Tutulan notlar fosforlu ya da renkli kalemlerle belirtilerek görsel öğrenmede de kalıcılık yakalanabilir.  

  Aktif bir dinleyici olmanın ön koşullarından birisi not almanın yanı sıra konuya hazırlıklı katılmaktır. Bir konuda önsel bilgiye sahip olmadan yani söz gelimi hiçbir bilgi sahibi olmadan sadece dinleyici olmak kişilerin sıkılmasına neden olur ayrıca kişilerin başarısız olacağına olan inancını da artırır. Hazırlıklı gelen dinleyici bilgilerini tazeler, eksik noktalarını da tamamlamaya çalışır. Rehber öğretmenlerle yürütülen araştırmalar da göze çarpan bir diğer vurgu da yapılması gereken tekrarlar oluyor. Öğrenilen bilgilerin %70’i bir saat içerisinde %80’i 24 saatte unutuluyor. Her ders bitiminde 10 dakikalık tekrarlar ve her günün sonunda yapılan en az 30 dakikalık tekrarlar bilgilerin unutulmamasını tazeliğini korumasını sağlar. Sınava yönelik çalışan öğrenciler, geniş zaman diliminde çalışmaya başladıkları için öğrendikleri konuların üzerinden günler, hatta aylar geçebilir. Bu bilgilerin kalıcılığını sağlayacak olan da belirli periyotlarla yapılan tekrarlardır.

  İnsanların başardıkları şeyler daha değerlidir. Sevilmeyen derslerin de başarısızlıkları bundan dolayıdır. Konulara, sorulara başarabilme umuduyla yaklaşarak sakin ve stressiz olmak, soruları doğru okuyup doğru değerlendirmek başarıyı arttıracaktır.            

  REHBER ÖĞRETMEN EZGİ TÜTER

"ister yazın, ister arayın"
Whatsapp İletişim Hattı
0531 307 20 79
"ister yazın, ister arayın"
Whatsapp Logo
Whatsapp İletişim Hattı
905313072079